skenetbedrar
Linda, 34 år, Göteborg
Jag skriver om mitt konstiga, snurriga, tuffa, underbar ja listan kan göras lång när jag skall beskriva mitt liv. Ja just det jag har en muskelsjukdom och använder rullstol, men den skall aldrig få hindra mig från att leva det liv jag vill!!!

calderon_linda@hotmail.com
Instagram: calderon80

 

Instagram: calderon80

Fotografering & Veganmässa

I går var jag ute i kylan hela dagen och fotade, som alltid så var det väldigt trevligt att jobba med Autoadapt. Men skit vad kallt det var, när solen var framme var det lite skönt men så fort solen gick i moln så var det verkligen jätte kallt.

Idag har jag vart en sväng på Vegovison mässan i Göteborg, men nje jag var ganska besviken det var mest halvfabrikats grejer mycket vegan produkter som skall likna tex kyckling m.m. Jag hade nog velat ha mer tips på hur man lagar god vegansk mat från grunden, istället för att ta fram en förpackning från frysen som liknar kyckling. Jag är ju lyckligt lottad som har en kille som är kock och lagar så jäkla god vegans och vegetarisk mat, när han är iväg är det inte lika lätt att få till det alltid. Vi har börjat göra egen mandel/hampa mjölk, om någon är intresserad så skriver jag gärna hur vi gör och kan även lägga ut tips på god vegansk mat. Här kan du läsa om Hampa och dess näringsinnehåll m.m. 

Flytta din blogg till Nattstad - nu kan du importera din gamla blogg - klicka här!

Det går åt rätt håll!!

I morgon skall jag fotas för Autoadapt igen utan tandställning denna gången! Jag känner mig bara starkare och starkare för varje dag som går, och vågen visar ca 1 kg upp. Här e lite gamla bilder från tidigare jobb med Autoadapt.


 

Mina muskler

I förra veckan var jag hos muskelteamet på Sahlgrenska, jag träffar teamet ca en gång om året. Då kollar jag bland annat muskelstyrka, kollar man resultat från föregående år så blir jag svagare men jag har lyckats att ligga kvar på samma värden på några muskler. Det känns riktigt bra faktiskt, mina magmuskler är väldigt starka medans jag är väldigt svag i ryggen. Så istället för att bli ledsen att jag knappt har någon styrka kvar i ryggen glädjs jag åt att min mage är stark. Men visst gör det ont att höra att jag endas har 13% muskelstyrka kvar i en muskel 13 av 100 shit då rusar tankarna. Men som sagt det är ju som det är och det är bara att fortsätta kämpa och försöka bibehålla och underhålla de muskler jag har, men med försiktighet så att jag inte bryter ner dom istället.


Jag har tyvärr inte kunnat träna så mycket som jag velat det senaste, min kropp har inte orkat men nu känner jag mig starkare igen så i eftermiddag skall jag till shalan (betyder fritt översatt ”skola” eller ”sal att praktisera yoga i”). Skall bli underbart att komma igång igen!

Jag kan fortfarande bilda muskelceller men det heter att jag har en ofullständig mognad av muskelceller. För att ställa min diagnos gick jag igenom en rad olika undersökningar bland annat en muskelbiopsi (skar ut en bit av min muskel). Där går det att se att muskelfibrerna generellt är omogna för åldern och liknar dem som finns hos ett cirka 20 veckor gammalt foster. Fibrerna har en liten diameter, och muskelkärnan är centralt belägen.

I fibrernas centrala delar saknas ofta de proteiner som gör att muskeln kan dra sig samman (kontraktila proteiner). I stället finns en ansamling av mitokondrier, små enheter i cellen som är viktiga för cellens energiomvandling. Dessutom finns många andra proteiner som normalt bara förekommer i en omogen muskel under fosterutvecklingen. Härlig läsning va mina muskelceller ser ut som hos ett foster. Coolt att dom funkar hyfsat trots det!

Ha en härlig dag!

Linda

 

Stronger

Jag vill ha styrkan tillbaka, i och med att jag gått ner en hel del i vikt så har jag tyvärr tappat mycket styrka i mina muskler. Men jag kämpar som fasken för att bygga upp mig igen och få tillbaka den styrka jag hade. Det gick väldigt snabbt att tappa vikt och muskelstyrka och det går tyvärr inte lika snabbt att få tillbaka det men det går. Jag har redan ökat i vikt inte mycket men det går åt rätt håll.

Jag tränar väldigt försiktigt hemma nu och har varit på Shalan några gånger, jag måste ju träna för att bygga upp styrkan igen men skit vad tungt det känns. Men med positiva tankar och en massa kärlek och mat så är jag snart tillbaka igen....


 

Nytt fordon..

I torsdags var jag på Hjälpmedelscentralen och provade ut den nya Panthera X, man måste uppfylla vissa kriterier för att få den och jag uppfyllde dom. Men jag tycker alltid att det är lite läskigt att göra sig av med sin gamla stol, kanske låter löjligt men den blir ju en del av en på nått sett. Men jag brukar alltid be dem ha min gamla stol ett tag så om jag inte gillar den nya kan få tillbaka min gamla.

Och nu kan ni välja färg på din Panthera tyvärr inte på x, men kolla in dessa nya färger. Multicoloured Option from Panthera.

 

Say something

Hade en fin dag igår, träffade min kära vän och mentor Vikas. Vi hade ett sånt härligt och fint samtal. Jag träffade han för första gången för 2 1/2 år sedan på Linnegatan av en slump eller kanske skall kalla det för ödet.


 

Sunlight & Friends

Hade en jätte fin dag i går, var i stan men Johanna, Johanna & Maja. Vi avslutande dagen på Tranquilo, tyvärr blev både Maja och Johanna jätte dåliga av maten dom åt de åt samma mat. Dom började må väldigt illa ganska snabbt efter dom ätit, vi åkte hem till mig och båda två mådde verkligen jätte dåligt. Självklart ringde jag och meddelade restaurangen, men fick ingen större respons hon lät mest stressad. Va fasiken det är ju jätte viktigt att dom får reda på detta för helt uppenbart så var det något med maten som inte var bra. Jag gav henne mitt nummer men hon har ej ringt tillbaka, hade hon vart proffsig så hade hon hört av sig och kompenserat dom på något sett. 

Sen blev jag så jäkla glad att Sann Nielsen vann jag bara älskar den låten, jag e ju inget stort fan av Melodifestivalen men fan va grym hon e!!!

 

Kärlek Tacksamhet & Hopp

Jag har haft det riktigt riktigt tufft det senaste, det har hänt saker i mitt liv som jag inte kan styra över. Det enda jag kan göra är att ge mig själv en massa kärlek, för det är jag värd. Det blev för mycket för mig jag kom till en punkt när jag kände att nä nu orkar jag inte mer, detta klarar jag inte själv. Jag är så extremt tacksam för mina underbara vänner och familj som har funnits där och finns där hela tiden, vet inte hur jag hade fixat allt detta utan dom. Jag är stark det vet jag efter allt jag gått igenom genom årens lopp så har jag alltid rest mig igen, gång efter gång och det kommer jag även göra denna gången. 

Trots alla motgångar så känner jag en stark kärlek till detta snurriga liv och en kärlek till mig själv men det har tagit år att känna kärlek till mig själv. Jag känner även en stark känsla av tacksamhet för så himla mycket i mitt liv, även om det är riktigt fucket up ibland för det kan jag lova er att det är. Det är mycket i livet du inte kan påverka hur mycket du än önskar att du kunde så går det inte, det är bara att inse. 

Jag har hittat nått som gör mig lycklig och stark och det är min Yoga, när jag praktiserar så händer det något inuti mig det är magiskt! Jag längtar så tills jag kan börja träna igen, har tyvärr inte kunnat träna sen jag kom hem på grund av att jag vart väldigt dålig och till följd av detta tappat lite för mycket i vikt. Så just nu får jag försöka att ta det så lugnt som möjligt och komma upp i normalvikt igen, men meditation och pranayama gör jag och jag brukar göra en pranayama (andningsövning) som heter Nadi
 Shodana
 . Denna kan jag verkligen rekommendera.

Här kan du läsa mer om Nadi Shodana och dess effekter.


 

Pause

Jag kommer ta en liten paus från skrivandet det är för mycket som är för tufft just nu....Jag kommer komma tillbaka men vet inte när..

 

Det finns alltid något att fira..

Tack Anthon Berg, denna härliga chokladask fick jag hem i brevlådan igår och jag håller med det finns alltid nått att fira. Det är deras nya smaker och dom tyckte väl att jag behövde lite choklad och så himlans rätt dom hade.