fotbollsscouten
Tony, 50 år, Sandviken

 

Wall till Nyköping !!

Tidigare SIF tränaren John Wall är klar som tränare nästa säsong för div 1 laget Nyköpings Bis.
I år har han tränat div 3 laget Täby.
Det är kul att John åter är tillbaka på tränarsidan där han vill vara, efter något år som videoanalytiker inom AIK ungdomsfotboll.

 

Designa din blogg - välj mellan massor av färdiga mallar på Nattstad eller gör en egen; "peka o klicka" - klicka här!

Österfärnebo mot div 6 !!

Efter dagens omgång i div 6 kan man konstatera att Österfärnebo är mycket, mycket nära div 6 spel kommande säsong.
Förlorar man en div 5 match med 1-18 så ser jag mer problem för klubben än att åka ner i div 6, min fråga är om klubben har ett seniorlag nästa säsong.
Antagligen har dom inte det !!
Dom har även redan hunnit med att lämna w.o en match pga spelarbrist och nu hemska 1-18 mot Skutskär.
Tyvärr tror jag att Solliden kommer att stå tom nästa år från seniorspel, vilket är hemskt för gästrikefotbollen.

 

Viktig Valbo vinst !!

Jag var idag till Valbo för att se toppfighten i div 3 mellan Valbo - Korsnäs.
Skapligt med folk på plats, men spelkvaliten var direkt dålig från båda lagen, även planen såg lite hoppig ut.

Första halvlek.
Valbo väljer att flytta hem laget till mittlinjen och ger därmed Korsnäs dirigentpinnen direkt från matchstart.
Korsnäs försöker vara konstruktiva, men mer än försöker blir det inte från dalalaget, medan Valbo hoppas på kontringar på främst Alex Larsson.
Det jag märker är att några spelare i Valbo "fegar ur" när man har chansen att ta med sig bollen i farten inne i Korsnäs straffområde och få Korsnäsförsvarare över sig när dom kommer med fart från sidan.
Det kunde ha blivit 2 st riktiga straffsituationer i dessa lägen, men då bromsar man upp för att slippa ta smällen/närkampen från försvararen, där vill jag se mer glöd i ögonen.
Första halvlek slutar 0-0 och bästa och egentligen den enda målchansen har Rasmus Sjöström i Valbo som i fritt läge skjuter lite hafsigt utanför.

Andra halvlek.
Valbo flyttar fram 15 meter i sitt försvarsjobb och direkt får Korsnäs svårare att diktera villkoren på plan.
VFF blir farligare i sitt anfallsspel och när man flyttar fram försvarsspelet högre upp i banan, så får man också fler spelare snabbare med sig i anfallsspelet.
Känslan är att VFF tar över lite av spelet, även om det inte är jättetydligt.
Efter 65 min blir Roger Nilsson utvisad och jag känner att VFF som var på gång, helt plötsligt skulle få vara nöjd med oavgjort.
Men fel hade jag, efter ca 75 min gör Magnus Nilsson matchavgörande 1-0 målet efter ett inspel från vänster.
Några minuter efter det räddar Stefan "foppa" Forsberg bollen på mållinjen och Korsnäs trycker på med flera inlägg som blir halvfarliga, men inte mer.
Alex Larsson är nära att i slutminuterna göra 2-0 men målvakten hinner ner på bollen framför Alex.

Summering
Det var en spännande match som dock saknade kvalite idag på Åbyvallen, planen såg väl inte heller ut att vara i bästa skick.
Valbos kreativa spelare på mitten Henrik Persson och Magnus Nilsson syndes alldeles för lite och såg spända ut idag, där måste dom ta för sig mer och kliva fram istället för bak i de 3 sista matcherna, för att det ska sluta bra för VFF.
Det är viktiga spelare för laget.
Stefan "foppa" Forsberg såg jag inte heller så mycket av under 75 min, men sista 15 min var han en gigant i försvarsspelet när det som bäst behövdes.
Men 2 spelare som imponerar på mig är anfallaren Alex Larsson som betyder "allt" i VFF`s anfallsspel, han är snabb i djupledsspelet, jobbar extremt hårt där framme och är en bra target då han är stark som sjutton i det spelet.
Den andra spelaren jag fastnade för är mittbacken Fredrik Ström som inte tar så mycket plats som jag skulle vilja, men han läser spelet strålande, tar väldigt ofta rätt beslut och det blir mycket sällan nåt krångel i defensiven runt honom.
En intressant spelare.

Men väldigt härligt med en VFF vinst och nu ser det grymt bra ut.
Det behövs 6 p för att säkra div 2 platsen på sina 3 kvarvarande matcher.
Kommande bortamatch mot "kuben", tror jag är det lättaste på papperet som är kvar, ett lag som inte har någonting att spela för och inspirationen verkar undermålig just nu. Det bevisade väl Hofors idag när man vinner borta mot dom ganska enkelt.
Nu håller vi tummarna för att VFF grejar detta !!!


Hofors tar en bra vinst borta mot Kubikenborg och får nog som sämst kvala för fortsatt div 3 spel.
Tyvärr kan det bli Hofors som sätter käppar i hjulen för Valbos div 2 plats, när dom möts om 2 omgångar.
Däremot ser nu Brynäs och Hille ut som klara div 4 lag kommande säsong.
 

 

DM-final klart !!

Nu är det klart vilket motstånd som väntar oss i SIF P14 i våra 2 st DM-finaler nästa helg.
Vi är som bekant klara för finaler i både P14 och P15 klassen.
Det innebär att vi har 2 st finalmatcher samma dag, nämligen den 20:e september.

I P14 klassen möter vi Hille IF och i P15 klassen möter vi Gefle IF.

Lördag 20 september i Ockelbo.
Kl 09,00      Sandvikens IF P00 - Hille IF  P00
Kl 16,45      Sandvikens IF P00 - Gefle IF P99

 

Årets erfarenheter inom ungdomsfotbollen !!

Efter en säsong som har inneburit många matcher mot Sveriges bästa fotbollslag i årgången P14 , så tänkte jag komma med mina erfarenheter av året och vad jag känner att vi räcker till i, samt vad vi måste jobba ännu hårdare med.
Vi är ledande lag i Gästrikland bland P14 lagen som regerande DM-mästare och i år är vi på nytt framme i DM-finalen, både i P14 och P15 klassen.
Vi har blivit inbjudna till flera turneringar med sveriges topplag i årsklassen, vi har mött franska mästarna och vi har ett gott rykte i fotbollssverige.
I år har vi varit ute och spelat 4 cuper med en inbjudningscup i Kristinehamn, Slättacupen i Falun, Gothia Cup i Göteborg, SM i Karlstad och kvar har vi inbjudningscupen Selected Team Cup i Linköping i slutet av Oktober.
Det här hoppas jag också är av intresse för övriga ungdomstränare i gästrikland och jag vill dela med mig till er som ännu inte har fått varit med om dessa erfarenheter mot topplag.


Först och främst vill jag säga att det här är mina erfarenheter, mina tankar om hur vi i SIF P14 står oss mot övriga topplag i årskullen i Sverige och hur vi är i förhållande till övriga lag i Gästrikland.
För er som inte vet så blev vi 25:a i SM vilket var lite sämre än beräknat, jag hade tippat oss omkring 15:e plats i Sverige, vi blev 3:a i en inbjudningsturnering i Kristinehamn då vi förlorade på straffar mot Gothia Cup 3:an efter att ha spelat 1-1 vid full tid, Vi vann finalen i Slättacupen med 3-1 mot ett av de SM deltagande lagen som senare kom före oss där, vi förlorade 16-delsfinalen i Gothia Cups A-slutspel mot franska mästarna från Paris med 2-1
Det här är inget facit om vad som är rätt eller fel, men som vanligt vill jag förmedla mina tankar och jag brukar säga vad jag tycker.
Jag hoppas att det här kan bli en väckarklocka och några a-ha tankar om det jag skriver, tycker ni det är dynga så är det också ok att tycka det.

När man kommer ut på cuper och får möta riktigt bra fotbollslag, så märker man vilken oerhörd skillnad det är mot att möta våra lokala lag i seriespel och DM-spel.
Därför är det så viktigt för oss att hela tiden jobba mot att komma ut på cuper i södra sverige, där standarden är mycket högre.
Det vi under säsongen har fått lagt stor vikt på är främst 3 saker.

- aggressiviteten/pressen 
- duellspelet
- kondition och styrka

Men här har vi fortfarande mycket kvar att jobba med, men vi är iaf på väg nu !!
Här kom vi ut i våras och blev avslöjade i inbjudningscupen i Kristinehamn.
Konditionen räckte inte, helt plötsligt var tempot det dubbla jämfört med här hemma, helt plötsligt fick man en motståndare i ansiktet så fort man fick bollen och vi förlorade mängder med närkamper, här tryckte man på i varje närkamp.
På hemmaplan rullar vi i regel ut motståndet och med ett strålande passningsspel så skapar vi hela tiden tid åt varandra, men inte här.
Killarna kom och ville byta ofta pga trötthet, medan våra motståndare spelade med ograverade uppställningar.
Vi mötte Gothia cup 5:an i gruppspelet och förlorade 75/25 i närkampsspelet och duellspelet, vi hade det jobbigt med mycket försvarsspel, men vi håller ihop laget och har kvalite i vårt försvarsspel och förlorar inte med mer än 1-0.
Men det jag vill säga är att det är sådan enorm skillnad mot att spela hemma i Gästrikland.
Det är just sådana här cuper som tar oss framåt, både som enskilda spelare och som lag, men även som tränare.
Hade vi tagit oss till en cup i norrland, är det inte troligt att vi fått möta sådant här bra motstånd och vi hade trott att vi var i topptrim, för hemma i Gästrikland rullade ju allt på som vanligt med stora vinster.
Därför är det så viktigt att åka söderut och inte norrut om man vill möta bra fotbollslag och börja jämföra sig med topplagen.

I Gothia Cup gör vi en fantastisk turnering och slår ut flera av Skånes bättre lag i gruppspel och slutspel.
Vi vann bl.a mot förra årets Gothia Cup kvartsfinalister med 1-0 i premiermatchen och går till 16-delsfinalen.
Vi får möta de franska mästarna Paris och gör en lysande match som vi förlorar med 1-2, men vi pressade dom i slutet.
Antagligen den bästa match detta lag någonsin gjort med tanke på motståndet.
Men även här ser man en oerhörd stor skillnad mot vad vi är vana med från hemmaplan, nämligen aggressiviteten/pressen och styrkan mot bollhållaren.
Jag önskar att alla våra ungdomsledare fick uppleva sådana här matcher och se hur lagen agerar på plan och försöker se vad vi måste börja jobba med inom vår fotboll.
Jag har jobbat mycket med tekniken och individuell träning under vintern med dessa grabbar, men det får inte bli en bekvämlighet hos spelaren.
Vi har redan ett fantastiskt fint passningsspel och rörelse, vi är bra taktiskt utbildade tycker jag, men ........allt kan inte handla om att göra zlatanfinter, tunnlar, träna skott och tycka man är kung på plan i våra lokala matcher.
Det behövs jävligt hårt jobb, press på bollhållare, orka att löpa och att ta 50 m löpningar i maxtempo, att vinna min duell mot motspelaren.
Sådana här saker är inget man ser ofta inom ungdomsfotbollen i Gästrikland.
Nu finns inte de trupperna hos våra lag i Gästrikland som dessa lag har, utan det är mera en tankeställare på hur det ser ut när vi åker iväg på våra elitcuper och möter sådana här lag.
Men det är sådant som vi måste börja träna mycket mer, att få grabbarna att vara seniorklara med det här med sig i bagaget !!
Det vi är riktigt bra på och där vi ligger i den absoluta toppen bland P14 lagen i Sverige är.

- passningsspelet och rörelsen
- taktiskt

Inför SM i Karlstad var det som vanligt, vi hade vunnit våra matcher mot P00 motstånd hemma här i Gästrikland med 2-siffrigt.
När vi kommer ner till SM blev det åter ett tydligt mönster, vi förlorar samtliga 2:a halvlekar !!
Som mest ligger vi under i halvtid med 1-0 och det var mot 2013 års Gothia Cup vinnare och vi är verkligen med i ALLA matcher under första halvlek, men sedan orkar vi inte hela vägen.
Återigen är vi där, vi orkar inte konditionsmässigt mot topplagen i Sverige.
På hemmaplan är det inget problem, där leker vi fotboll och spelar ibland en helt fenomenal fotboll så där får man inte se vad som fattas hos oss.
I DM i år har vi tex vunnit med 11-0, 10-0, 10-0 och 7-1 på vår väg mot finalen nästa vecka.

Så det jag vill säga med detta lite grötiga inlägg är att ut och prova på verkligheten i ungdomssverige !!
Åk ner till Halmstad, Göteborg, Malmö eller vad ni vill på en cup och upplev verkligheten och få spelarna att förstå hur enormt mycket man måste jobba för att bli en BRA fotbollsspelare i Sverige, inte i Gästrikland, utan i Sverige !!
Vi inom SIF P14 är verkligen ute enormt mycket och vi lär oss hela tiden nya saker och det är därför som vi även kan mäta oss skapligt med dessa lag, men vi måste hela tiden pressa oss på träningar och matcher för att fortsätta i den stilen !!
Jag skulle vilja se mycket fler ungdomslag från Gästrikland, ute och känna på rejält motstånd och utvecklas därefter.
 
 

 

Storvinst mot Valbo FF !!

Ikväll spelade vi i SIF P-00 oss till en ny DM-final.
Trots att de flesta av grabbarna var 1 är yngre än motståndarna, så hade vi full kontroll på det här från matchminut 1 till 90.
Sedan tidigare är vi kvalificerade för final i P-00 klassen och ikväll gick vi även till DM-final i P-99 klassen.
Det blev vinst hemma mot Valbo med hela 9-0, efter 3-0 i halvtid.
Grabbarna fortsätter att imponera och utvecklingskurvan går stadigt framåt, nu har vi även 2 st DM-finaler att se fram emot om 2 veckor.

 

Vinst mot Huge !!

Idag vann vi i SIF P-00 lag mot IK Huges P97/98 lag med 3-1 på Kastvallen.
Matchens samtliga mål kommer i andra halvlek, där vi tydligt tar greppet om matchen.
Närmast väntar en P-99 semifinal i morgon på Jernvallen för oss, då vi stället upp med 2 spelare från pojkallsvenska laget och övriga från mitt P-00 lag.
Ni som vill komma och titta på matchen är välkomna till matchstarten kl 20,00.

 

Vad hände Valbo ??

Idag hade serieledande Valbo en svår bortamatch mot serietrean Avesta.
Valbo har haft en bra trend under hösten och vid seger skulle nästa veckas match mot Korsnäs vara direkt avgörande, för en vinst i den matchen skulle i princip göra Valbo klar för div 2 fotboll nästa säsong.
Men vad händer i södra dalarna, det blir en fullständig punktering för laget och man torskar med ofattbara 0-6 !!
Är det dom negativa tankarna som har tagit över, eller vad ??
Nu leder man serien med 1 poäng före Korsnäs som på hemmaplan vann med 3-0.
Nu hoppas jag inte att VFF drog på sig några röda kort i fighten, för det finns viss tendens att några spelare har svårt att ta en motgång som den som hände idag.
Klarade man sig ifrån utvisningar så kommer man att få chansen till en rejäl revansch nästa vecka då Korsnäs kommer på besök.

Hofors tog en poäng hemma mot Rengsjö efter 1-1, men jag tvivlar på att man är nöjd med det i det här läget, en 3-poängare var man säkert ute efter.
Brynäs föll hemma mot Falun med 1-2 och div 4 närmar sig allt mer för Gorans gossar.
Hille klarade 2-2 hemma mot Forssa och tog en viktig poäng i bottenträsket, men frågan är om man inte förlorade 2 poäng, eftersom man helt enkelt måste börja vinna flera matcher för fortsatt div 3 spel.
Det som hände denna omgång var oförändrat avstånd upp till Hofors på kvalplats, men numera med 1 match mindre på sig för att kunna gå förbi.

 

Huge imponerar !!

IK Huge vinner i div 4 fotbollen borta mot Hedesunda med hela 4-0 och imponerar.
Hedesunda borta är ingen lätt uppgift, det vet nog samtliga div 4 lag, så Huges klara seger imponerar.
I övrigt hakade även Järbo på i toppen, efter 5-1 hemma mot Korsnäs. ett väntat resultat.
Richard Uppman avgjorde till Ockelbos fördel i hemmamatchen mot Stensätra, efter sin 1-0 vinst.
Årsund krossar i det närmaste Hofors 2 och vinner med hela 8-0.

I div 5 vann Norrsundet hemma mot Överhärde med 2-1.

 

Hur går tankarna, GFF ?

Vi är ett litet, litet fotbollsdistrikt som har det tufft med få ungdomslag i våra klubbar, samt nedlagda seniorlag varje år.
Våra ungdomar är det jätteviktigt att vi får att fortsätta med fotbollen, för många av dessa är det en självklarhet, för vissa inte.
Förra året tog vi i SIF P-00 oss till DM-final mot IK Huge, säsongens troligtvis största match för dessa båda lag.
Finalmatchen lades till Hille IP under deras "fotbollens dag", det innebar en konstig inramning med mängder av matcher som spelades samtidigt på närliggande planer där DM-finalen skulle spelas.
Relativt lite publik kom, dvs mest föräldrar från de båda lagen och ett väldigt ståhej runt omkring på andra planer.
Jag kommer ihåg att jag skrev något liknande som att det kändes som om man var på en cirkusföreställning, istället för på en fotbollsplan, där grabbarna skulle spela sin största match för den säsongen.
När vi sedan vinner DM-finalen med 9-0 går det lättare att kritisera matcharrangemanget och tänket i det hela från GFF.
Vi pratar om utbildningar av våra ungdomar, vi pratar om spelaren i centrum mm mm, men vad ger vi dom för förutsättningar att spela årets viktigaste match som det är för många av dom?


Nu har vi på nytt kvalificerat oss till en ny DM-final och motståndet kommer antingen att bli Hille IF eller förra årets finalister IK Huge.
Matcharena för DM-finalen är Ockelbo IP och matchtiden är 09,00 !!
Det innebär att i år får grabbarna kliva upp kl 06,00 och åka till Ockelbo kl 07,00 och börja värma till match kl 08,20.
Återigen väntar en av årets absolut roligaste och viktigaste matcher för dessa grabbar, man ska spela om vilket lag som är Gästriklands bästa P14 lag.
Vad erbjuder då GFF dessa grabbar om inte en matchtid kl 09,00 !!!
Visst spelas det DM-finaler hela dagen på Ockelbo IP, men då måste man ju tänka till lite, och inse att här har vi nog glömt att tänka till.


Om jag fick bestämma, vilket jag nu inte får, men ändå kan ge förslag på är följande.
De 3 första veckorna i september spelas ALLTID samtliga DM-finaler, dessa matcher är kvällsmatcher på måndag - torsdagar, alltså 4 matchdagar per vecka.
Det spelas 1 st DM-final per kväll och matcharenorna kan växla veckovis, tex v.36 Strömvallen, v.37 Jernvallen, v.38 Strömvallen.
Då vet man att v.36 spelas det DM-finaler på Strömvallen måndag till torsdag kväll och allt fotbollsfolk som är intresserad vet att man kan åka dit för att titta på en dm-final.
Gå ut i media och rapportera vilka dm-finaler som spelas under veckan på Strömvallen, så den info går fram till fotbollsentusiasterna.
Strålkastarljus, speaker, inmarsch, bra med folk, bra motstånd, riktiga domare, anspänningen inför en final, allt det här VILL en ungdom ha när det handlar om hans/hennes största match för året, inte en match kl 09,00 !!
Ibland känns det som GFF pratar om utbildning, men glömmer vad det innebär själva !!