fotbollsscouten
Tony, 49 år, Sandviken

 

Nu är det nära SM för oss !!

Nu är det bara en träning på onsdag morgon kl 10,30 kvar, innan vi på torsdag kl 09,00 ger oss iväg till SM i Karlstad för pojkar födda-00.
Efter Gothia Cup har vi nu haft en veckas ledigt och vi körde på nytt igång i måndags med våra träningar.
Vi åker med 16 spelare ( 2 målvakter + 14 utespelare) ner till Karlstad för att börja gruppspelet i grupp H.
Tyvärr hamnade vi i den absolut svåraste gruppen på förhand, vilket man naturligtvis tycker är jäkla oflyt och jag hade med glädje bytt grupp med något lag i de andra 7 grupperna, men det är bara att ta tjuren i hornen direkt !!
När vi kommer ner till Karlstad så åker vi direkt och käkar lite lättare mat och sedan ner till matcharenorna.
Vi har match kl 16 på torsdag på NCC arena och möter i första gruppspelsmatchen förra årets Gothia Cup vinnare IFK Stocksund från Stockholm.
Är man f.d Gothia Cup vinnare så är man naturligtvis väldigt bra och Stocksund deltar varje år i ca 5 cuper utomlands med just det här laget.
Man har bl.a spelat 2-2 mot Real Madrids P-00 lag.
I år åkte man ur Gothia Cup i slutspelet mot samma lag som vi förlorade mot, nämligen franska mästarna ACBB Paris.
I gruppspelsmatch 2 möter vi ett av Skånes absolut bästa lag, FC Trelleborg.
Även Trelleborg är ett lag som ofta återfinns i cuper både i Sverige och i Danmark och är med i elitcuper och möter lag som Mechelen, West Bromwich, IFK Göteborg, Staebek, Bröndby, Brommapojkarna, NAC Breda mm.
Dom möter vi på fredag kl 10,00 och vår sista gruppspelsmatch går kl 14,00 mot Örebro SK, även den matchen på NCC arena.
ÖSK har vi lite bättre koll på då vi i höstas mötte dom i en större cup i Örebro och vi kunde vinna med 2-1 eller 2-0.
Lag 1 och 2 i gruppspelet gör upp om platserna 1-16 och lag 3 och 4 i gruppspelet gör upp om platserna 17-32

Så här blev gruppindelningarna.

Grupp A. AIK - Ljusdal- Höllviken - Angered
Grupp B. Assyriska - Karlslund - IF Böljan - IFK Göteborg
Grupp C. Kalmar FF - IFK Lidingö- FC Almhult - Sveg
Grupp D. Sturehov- FC Athletic United - Jönköping Södra - FC Kristinehamn
Grupp E. Skiljebo - IFK Umeå- BK Häcken - Halmstad
Grupp F. BK Forward - Västerås IK - Asarum - Hammarby
Grupp G. FBK Karlstad - Djurgården - Kiruna FF - Husie IF
Grupp H. FC Trelleborg - IFK Stocksund - Sandvikens IF - Örebro SK


 

Designa din blogg - välj mellan massor av färdiga mallar på Nattstad eller gör en egen; "peka o klicka" - klicka här!

3 styckna spelare från SIF på landslagsläger !!

Det blev 3 st spelare från Sandvikens IF som blev uttagna till de kommande landslagslägrena.
Bland F-99 är Jenny Stadin och Alva Spångberg uttagna och bland P-99 är Raphael York uttagen.
Samtliga dessa spelare har övertygat på sina distriktsmatcher och träningar, vilket har uppmärksammats från landslagsledningen.

 

Färnbo lämnar W.O i div 5 !!

Österfärnebo IF lämnar W.O till dagens div 5 match mot Valbo 2.
Då blir iaf jag orolig över fortsättningen av höstsäsongen för klubben.
Man kan ha en liten trupp från början, som så här i sommartider kan vara ännu mindre innan allt kommer igång igen, men alla spelare vet väl när serien börjar?
Ett W.O till nu så är man uteslutet ur serien och man ramlar ner i div 6.
Man har haft en väldigt tung vårsäsong med 4 p inspelade på 11 matcher och jag har hört att det är väldigt lite folk på träningarna.
Kanske man kan låna 3-4 spelare under hösten från tex Årsunda som har en stor trupp för att reda ut säsongen?
Den stora frågan i klubben måste dock vara hur man ska bete sig för att ha ett representationslag i Österfärnebo de kommande åren, det kan väl inte vara så illa att fotbollen nu gjort sitt på den fina fotbollsarenan Solliden !!

 

GIF förlust !!

Idag förlorade Gefle IF borta mot Halmstad med 2-3, efter att det blev dramatik de sista minuterna i matchen.
GIF hade väldigt stora problem i andra halvlek, främst på sin vänstersida där Westerberg kunde mata inlägg efter inlägg med kvalite.
Efter HBK`s 2-0 mål kändes matchen som över, men då visar HBK varför dom ligger i botten och kommer att fortsätta ligga där nere.
En inte alls märkvärdig situation som HBK`s mittback Joseph Baffo fullständigt missbedömer och tvingas dra ner en fri Johan Oremo i straffområdet, med både utvisning och straff som följd.
Däremot så tog inte domaren fram gult kort till Oremo som slänger sig flera steg efter att han blev dragen i tröjan, en solklar filmning.
Straffen sätter twittermannen Lundevall till 1-2 och det blir plötsligt match på nytt.
Anfallet efter blir tung för GIF, ett förlorat motlägg på mittplan och en HBK spelare i friläge och 3-1 till HBK.
Men åter visar HBK stora defensiva problem med både tveksamheter, dålig pondus och individuella misstag och naturligtvis kommer 2-3.
Sedan får nog HBK vara glada för att matchen är slut, för i det läget fanns inte någon stabilitet i defensiven.
GIF hade som sagt stora problem på sin vänstersida där det var befriat från samarbete yttermittfältare-ytterback i GIF, men även centralta mittfältet tappade mycket boll i andra halvlek.
Bäst i laget får jag nog utse målvakten Emil Hedvall till, som gjorde ett par riktigt bra räddningar.

 

SIF vinst i norr !!

Sandvikens IF vann dagens match uppe i Skellefteå mot Morön med 2-0.
Målskyttar var Björn Berglund och nyförvärvet Jonas Österberg.
Speciellt mycket om matchen vet jag inte, men SIF går upp på 2:a plats med 3 poäng fram till Piteå som också vann i Söderhamn med 4-2.


För en gångs skull var det en relativt bra div 3 omgång för distriktets lag.
Hille var undantaget som förlorade med 3-0 borta mot Korsnäs, men annars så vann Hofors borta mot Strand med hela 3-0 vilket var en riktigt bra 3-poängare.
Därmed återfinns nu klubben på en kvalplats för att hänga kvar och det blir väl en kamp om den kvalplatsen för våra bottenlag Hille, Hofors och Brynäs.
Även Brynäs tar en viktig poäng borta mot Avesta efter 2-2.

 

Samtal med f.d Unitedscouten !!

Efter många samtal ringde till slut kian upp mig när han var på väg till Norge och sitt lag Östsiden??(tror jag laget hette).
Det är ett div 2 lag i Norge som idag ligger på 7:e plats i serien och han ser mycket samband med laget och Sandvikens IF förra året.
-Vi spelar en trevlig fotboll för ögat, men tyvärr är det bara att inse att den inte är effektiv nog, precis som med SIF när jag såg dom i div 1 förra året.
Han berättade hur det kan gå till att helt plötsligt bli scout åt en klubb som Manchester United.
- Jag satt och pratade med Stuart Baxter om scouting och mitt intresse och ideer jag har om det. Då frågade han om jag hade intresse för Asien och om jag var beredd att jobba där om det fanns intresse från en klubb.
-Han ringde upp Jim (chefscout för manchester United) och jag fick ta över telefon och så var det klart, jag var en av sex scouter som hade den regionen.
- Jag var bl.a och tittade på Ko ya Chou (stavningen är ett frågetecken) i Asiatiska mästerskapen och fanns med lite runt Kagawas övergång till United.
- United var otroligt öppna i samtalen med mig om hur dom resonerade angående dessa asiatiska spelare, det handlar ju även i fotboll om buisness.
. Det fanns bara intresse om jag skulle hitta en spelare som skulle gå rakt in i Uniteds startelva just då.
- Jag tog sedan under en kortare tid över Patrik Anderssons jobb i Skandinavien åt United, när han fick sparken där.
- Sedan har jag haft kontakter med Irans fotbollsförbund och var på väg att bli assisterande tränare för Liberia tillsammans med irans landslagstränare just då, men det rann ut i sanden.
Sedan var det lite frågor om mig och mitt tidigare jobb som scout åt IFK Norrköping som han kom ihåg och han frågade vad jag gjorde nu.
Han blev lite överraskad när jag berättade att jag nu har hand om SandvikensIF`s P14 lag.
Just nu jobbar han som scout åt Helsingborg i Allsvenskan och fanns nere på Gothia Cup förra veckan, där var hans enda uppgift att ha koll på Elit P17 klassen.
Jag fick frågan varför jag inte hade ringt honom när jag ändå var nere i Göteborg med mitt lag, men jag hade onekligen fullt upp ändå där nere.
Tidigare har han även jobbat lite åt Åtvidaberg, men nu gäller bara Helsingborg.
-Helsingborg är så mycket större än Åtvidaberg när det gäller allt, så det var ett lätt val.
-Jag tror inte det finns någon i Sverige som har bättre koll på superettaspelarna än vad jag har, jag ser väldigt många matcher där och jag ser varje lag så många gånger som det bara är möjligt.
Jag kommer att ringa honom lite senare i höst, så får vi se hur det går med laget i Norge och om han har fler saker på gång.
Tyvärr kunde han inte komma till Karlstad och titta på oss i SM för P14 kommande helg, då han är igång för fullt med sitt norska lag, men vi får försöka träffas när vi har det lite lugnare med fotbollen båda två.


 

Ungdomsfotbollen !!

Har läst ett stort reportage om GIF`s ungdomsfotboll i våra lokala sporttidningar, vilket kan vara intressant för den mindre insatte i ämnet.
Hur kunnig journalisten själv var om ämnet vet jag inte, men att ord som "spelaren i centrum" beskrivs som något speciellt gör mig förvånad.
Den ledstjärnan och uppmaningen gick Svenska fotbollförbundet ut med för säkert 7-8 år sedan till samtliga klubbar och jag skulle bli förvånad över den klubb som INTE har den ledstjärnan.
När man gör bra reportage (hur klubbar jobbar med sin ungdomsfotboll tycker jag ÄR bra reportage) skulle jag vilja att frågor som "gör ni något som ni inte tror andra klubbar jobbar med" kom, först då börjar man rota i klubben om dom har någon egen ide om hur man byggt upp saker som man tror på.
I det här fallet med GIF känns det som alla svar på journalistens frågor fanns på något papper i föreningen redan för 10 år sedan, inget nytt kom fram som skiljer sig för hur dom jobbade för många år sedan, det är jag övertygad om.
Allt som kom upp var rena standardsvar och kunde ha kommit från vilken klubb som helst i Sverige i vilken division som helst med en normal ungdomsverksamhet.
Ett bra initiativ från journalisten, men man vill ha djupare frågor och försöka hitta egna vägar som vissa klubbar går, om dom nu inte som i det här fallet verkar jobba mer generellt som övriga klubbar i Sverige gör. 

Bojan klar för Stoke !!

Barcelonaspelaren Bojan (Bojan Krkic) har skrivit på ett 4-års kontrakt med mitt Stoke City.
Det är nästan så man tror hemsidan ljuger, men klubben har tydligt visat att man varit nära att låna Bojan från Barcelona och nu kom beskedet att man dessutom har köpt loss honom, intressant !!
Han har en utlåningsperiod bakom sig i lag som Roma, Milan och Ajax de senaste åren.
Nu får jag vänta och se om det blir en bra eller mindre bra värvning för mina favoriter i polkagrisrandiga tröjorna.

 

Intressant intervju !!

Jag ska så fort som möjligt ta kontakt med en person som jag känner och göra en intervju med honom här på bloggen.
Vi får se om jag får tag på honom i morgon onsdag, men annars blir det så fort som möjligt.
Han har bl.a nyligen jobbat som scout åt Manchester United, samt varit a-lagstränare i Norge.
Så häng med så kommer säkert en hel del tankar från honom.

 

Jättebra insats i Gothia Cup !!

Kom nyligen hem från Göteborg och Gothia Cup med mycket positiva känslor.
Båda våra lag i P14 gick vidare till A-slutspelet, efter fina prestationer i sina gruppspel.
Jag hade höga krav på Sandvikens IF lag 1 när vi åkte ner och dom gjorde mig inte besvikna, medan Sandvikens IF lag 2 hade lägre krav på sig, men gladde mig istället oerhört mycket.
Man vinner mot tyska Nordost Berlin med 3-1 i första matchen och bäddar därmed för chansen till A-slutspel.
Tyvärr kommer en 1-0 förlust i match två mot skånska Staffanstorp lag 2, i en mycket jämn tillställning och kvitteringen är oerhört nära med 30 sek kvar på en dubbelchans från bara några meters håll, dessutom gick man miste om en solklar straffspark vid ställningen 0-0.
När man sedan vinner en direkt avgörande match mot norska Lörenskog 2 med 1-0 är man klar för A-slutspel.
I slutspelet ställs man mot franska mästarna 2013 ACBB Paris lag 1 och blir rejält överkörda med hela 15-0, ett alldeles för tufft motstånd.
Men helheten gör att grabbarna får ett mycket bra betyg och jag tror dom kände sig ganska nöjda efteråt också.

För Sandvikens IF lag 1 börjar gruppspelet mot ett av Skånes bättre lag och förra årets kvartsfinalister i Gothia Cup Staffanstorp.
Första 10 min trycker Staffanstorp på, men sedan rinner matchen mer och mer över till oss och vi vinner med 1-0, men vi låg nära 2-0 flera gånger.
I match nr 2 gör vi vår klart sämsta match under detta Gothia Cup.
Vi möter ett nytt Skånelag, nämligen Sparsörs IF/ Fristad GOIF och spelar 1-1.
Vi har relativt stor speldominans första halvlek, men vi håller inte alls den kvalite som laget brukar visa.
Jag är besviken över prestationen och en sådan här match ska vi vinna med några mål.
Sista gruppspelsmatchen mot turkiska Taurus vinns med förkrossande 20-0 och resultatet säger väl allt.
Sedan börjar allvaret på riktigt med A-slutspelet och match mot ytterligare ett bra Skånelag, nämligen Hörby som vann sin grupp på full poäng och 11-0 i målskillnad.
Vi gör en bra match utan att glänsa och vinner med 2-1 trots en missad straff i andra halvlek, vi gör en dag på jobbet kan man säga.
Sedan har vi oflytet att möta dom franska mästarna från 2013 ACBB Paris lag 1 som alla på vårt område gick och pratade om.
Dom hade då redan slagit ut förra årets Gothia Cup vinnare Stocksund med 1-0.
Vi gör en helt strålande match mot dom och vi höjer oss till den nivån jag vet att detta lag kan när vi spelar som bäst.
Nu var det främst deras taktiska förmåga att följa vår grundtaktik som imponerade mest på mig, där mycket under första halvlek handlar om att leva kvar i matchen till den andra halvleken och därifrån flytta fram våra positioner beroende på resultat.
Paris trycker som väntat på hårt men skapar inte många heta målchanser, men typiskt så kommer 0-1 i slutet på halvleken.
Den andra halvleken börjar vi flytta fram lite högre upp i banan, men tyvärr kommer 0-2 i mitten på halvleken och då var det bara att släppa på handbromsarna och det gjorde verkligen grabbarna.
Med 5 min kvar kommer reduceringen till 1-2 och sedan är det oerhört nära kvittering då Paris målvakt lyckas rädda en frispark och bollen ligger 1 meter från mållinjen och rullar, men tyvärr är vi 1 steg för sent framme för att sätta returen och med bara sekunder kvar kommer vi djupt in i det franska straffområdet men får inte fram den avgörande passningen.
Vi åker ur Gothia Cup i 16-delsfinalen mot franska mästarna med 2-1 !!
Vi fick väldigt många applåder och beröm från publiken, men grabbarna var oerhört besvikna efteråt och det visar bara inställningen hos grabbarna, dom är vinnare, är vana att vinna och vill vinna !!
Vi var väldigt, väldigt nära att ta den här matchen till straffsparkar.
Paris gick sedan till semifinal där Brommapojkarna lag 1 slog ut dom med 3-1 och BP vann sedan finalen mot ett annat franskat lag med hela 6-1.
Återigen bevisar vi att vi verkligen tillhör den yppersta eliten i Sverige bland P14 lag.
Årsundas P15 lag gör även dom en strålande turnering och även dom når 16-delsfinalen i P15 klassen i A-slutspelet.
Jag vet att tränarna där var väldigt nöjda med grabbarnas prestationer.
ÅIF blev 2:a i sitt gruppspel efter Västerås BK 30 och i slutspelet vann man mot Tranås och Nosarby, innan man på straffar förlorade mot portugisiska Colegio.
Även Torsåkers P15 grabbar gick övertygande till A-slutspelet, efter att ha vunnit sin grupp.
Där blev det dock stopp mot Värnersborg med 1-4 i 32-delsfinalen.
Jag är övertygade om att även där var tränarna mycket nöjda med lagets prestation.
Kul att småklubbar som Årsunda och Torsåker har så fina 15-årslag på pojksidan.
Saik har en fin årgång med P13 spelare, även där på pojksidan och även dom nådde fram till A-slutspel, efter att ha slutat 2.a i sin grupp.
Tyvärr blev det direkt respass där mot Stenungssund med 5-2.
Det var väl dessa lag som gick vidare till A-slutspelet från Gästrikland detta år.